távmunka lenyege

Távmunka lényege

A rendszerváltást követően átrendeződött sok minden a kis hazánkban.

Távmunka lényege

Távmunka lényege

A nyugat felé fordulás  új lehetőségeket tárt elénk. A munkaadó és a munkáltató előtt megnyíltak a munkaviszony, munkakörök szélesebb skálája. A nyugati országokban népszerű foglalkoztatási forma a távmunka, idehaza is egyre kedveltebb lesz. 

<2h2> Mi a távmunka lényege?:

Hivatalos megfogalmazásban a munkavégzésnek azon formája a távmunka, amikor is a munkavállaló  nem a hagyományos módon a munkahelyén dolgozik, hanem attól távolabb végzi el a napi munkáját rendszeresen. Ennek eredménye képen a munkáját a munkaadóhoz a mai fejlett kommunikációs és információs technológiák segítségével adja le. Tehát hétköznapi nyelven a távmunkás otthonról dolgozik, esetleg bedolgozik. 
De természetesen távmunka lényege, végzése nem csak otthon lehetségesek, hanem például távmunka-központokban, teleházakban. Ezért is szét kell választanunk a távmunka és az otthoni munkát.
Ma már az internet és egyéb technológiák segítségével a távmunka lényege: könnyen elérhető bárki számára. Természetesen ezt önállóan és rendszeresen kell végezni annak függvényében, hogy milyen megállapodásunk van a munkaadóval.  Ha valaki rendszeresen akár heti csak 1-2 órát dolgozik munkaidőben és ezt hivatalosan a munkaadóval egyeztetve teszi, akkor már távmunkáról beszélhetünk.  A nyugati szférában pl. az USA-ban már ez bevált módszer. 

Távmunka:de miért is kell ez nekünk?

A legtöbb távmunka kategóriába a szellemi tevékenységeket, internetes munkákat sorolhatjuk ide. Az Internet térhódítása nyomán a távmunkás könnyen tudja a kapcsolatot tartani a munkaadójával, ill. a munkák leadása is egyszerűbb.  Elmondhatjuk, hogy a távmunka mint foglalkoztatási forma mind a két fél részéről előnyös együttműködést eredményezhet. Egyik fő előnye a költséghatékonyság. Nem kell a munkavállalónak minden reggel korán kelnie, utaznia akár több tíz kilométereket a munkahelyére. Költség takarékos a munkaadó számára is több szempontból is. Azok a munkák melyek alkalmasak a távmunka végzésre, lehetőséget ad a szabadabb munkaadó-munkavállalói kapcsolat rendszerre. Bár itthon a távmunka fejlődése akadozik, de egyre több Cég ismeri fel ennek a foglalkoztatási formának az előnyeit. 
A távmunka lényege, elterjedése egyik fő mérföldköve lehet a hátrányos helyzetűek, mozgáskorlátozottak foglalkoztatásának körében is. A mai gazdasági helyzet sajnos kihatással van a távmunka foglalkoztatásra is, de meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy tovább tudjuk bővíteni a foglalkoztatottak körét. A Magyar Távmunka Szövetség megalakulása sok segítséget nyújt mind a munkaadói oldalról, és munkakeresők részére a távmunka lehetőségek megismerésében. Mivel sokan szeretnének távmunkában dolgozni remélhetőleg elterjedtebb foglalkoztatási forma lesz hazánkban is.  A távmunka keresőknek a mindenkori ide vonatkozó szabályozást érdemes áttanulmányozni, hiszen az érdekeinket legjobban saját magunk tudjuk megvédeni. 

 www.tavmunkabazis.gportal.hu


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/